Óvatosan, ez a kis leírás spoilereket is tartalmaz!

Az iromány egy kis véleménynyilvánítás arról, hogy hogyan is változott meg az Agymenők című sorozat az elejétől a végéig.

Az Agymenőkben eleinte négy kocka barát mókás kalandjait követhetjük nyomon, mindennapjaikat a képregényboltba járás, a videójátékok, szerepjátékok és a fizika teszi ki. A barátok közül hangsúlyos szerep jut Sheldonnak és lakótársának Leonardnak, illetve később melléjük költöző gyönyörű pincérnőnek és „wannabe” színésznőnek: Pennynek. Az idő előrehaladtával nem csak a főhősre talál rá a szerelem, a színre lép Bernadette, Amy is, de még Raj sem marad teljesen egyedül!

Természetesen az, hogy minden szereplőre rátalált a szerelem, az egyben azt is jelentette, hogy az íróknak egészen más irányba kell elvinni a karakterek jellemfejlődését, illetve a jól megszokott és vicces helyzetekbe bele kellet építeniük a lányokat is, úgy, hogy azok ne veszítsenek a megszokott színvonalból. Ezt többé kevésbé azt hiszem, hogy sikerült elérniük. Persze néhol akadnak kivételek.

Az Agymenők végső évadjaiban én azt megtaláltam, amit általában egy vígjáték sorozatból az idő múlásával kiveszik. Mégpedig azt, hogy ez egy vígjátéknak indult. Az emberek nem azért kezdik el nézni, mert drámát szeretnének látni, vagy mély és súlyos gondolatokról szeretnének elmélkedni. Pusztán miután végig dolgozták vagy végig. tanulták az egész napot, szeretnének leereszteni és egy bugyuta „happy ending” -es vígjátékot végignézni. Számtalan példa van erre, a legborzasztóbb szerintem az Így jártam anyátokkal. Ezt hála az égnek az Agymenők sohasem szerette volna megkérdőjelezni. Egy egyszerű, butácska jó hangulatú vígjáték.

Ami sajnos negatívum, hogy a poénok az évadok számának növekedésével egészen egyszerűen már nem hozzák azt, amit a legelején. Ez teljesen érthető, sőt az, hogy ki mit talál viccesnek teljesen szubjektív. 

Bár ezzel rengetegen nem értenek egyet, én személyesen szerettem, hogy a fiúkra rátalált a szerelem. Míg egyedülállóként nagyon sok buta és idegesítő szokásaik voltak, bekötött fejjel azonban már oda kell figyelniük arra, hogy mit és mikor mondhatnak. Legdrasztikusabb példa erre Howard karaktere. Eleinte egy béna ám de annál nagyobb nőcsábász volt, aki már-már az undorítóság határát súrolta, viszont amikor megismerkedett Berndatette-el, már egy tisztes családapa lett belőle. Szerintem nagyon jót tett a karakterének, hogy a szőke felesége kicsit megregulázta.

Összességében az Agymenők szerintem mind a 12 évadon keresztül nézhető és szerethető. Nagyon más élményt nyújtanak az első részek és az utolsó részek, de a lényege a sorozatnak nem változott. Ajánlom mindenkinek.