Szinte nincs olyan ember a nyugati civilizációban, aki ne hallott volna a Jóbarátokról. Sőt ezen felül szinte minden utána következő romkom merít belőle. Hogy mást ne mondjak, például az Így jártam anyátokkal, ami mondjuk nem merít belőle, hanem nemes egyszerűséggel lemásolta azt. De vajon mitől lehet még mind a mai napig olyan átütő sikere egy relatív egyszerű sorozatnak?

Azt, hogy mitől lesz igazán sikeres egy sorozat vagy film rengeteg ember vizsgálja, hiszen nem kevés pénz van a filmiparban. Ha össze tudnak hozni egy Stranger Things szintű sorozatot, azzal az egész stáb élete végéig tökéletesen eléldegél. Szóval tényleg nem kevés pénzről van szó. Viszont! Ezt valahogy még mind a mai napig nem sikerült megfejteni, hogy mitől szól egy sorozat vagy film nagyot. Utólag mennek az elemzések és mennek a találgatások, de ha ugyan azt a receptet használják, akkor sem biztos, hogy az eredmény ugyan olyan átütő lesz, mint amiről lemásolták.

De akkor mit mondanak a szakértők a Jóbarátokról?

Az, hogy ez milyen körülmények között született meg, nagyon sokat meg lehet tudni Saul Austerlitz A Jóbarátok-generáció című könyvéből, amiben részletes interjúkat készített a sorozat készítőivel. Ebből a könyvből kiderül, hogy ami a sorozat mögött volt, az korántsem volt túl szórakoztató. Végtelenített munkaórák, gyorsan fogyó asszisztensek, viták, balhék stb.

De akkor jussunk végre oda el, hogy mitől is ennyire szórakoztató 17 évvel a sorozat befejezése után is. A válasz azon kívül, hogy egy vicces, jól megírt sorozatról van szó, egy picit összetettebb. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a Jóbarátok a legviccesebb sorozat. Akkor is, ha a legjobb forgatókönyvvel próbálnánk meg jutalmazni. Sőt, még akkor is ha a színészi teljesítményre mondanák azt, hogy minden mozdulat és mimika arany. Nem. A siker abban rejtőzik, hogy minden egyes karakterrel lehet azonosulni. Egy picit mindenki Monica, Chandler, Joey, Rachel, Phoebe és Ross. Egy picit mindenki rendmániás, egy picit mindenki szarkasztikus, egy picit mindenki butácska nővadász stb. stb. Szóval azzal együtt, hogy ezek a karakterek szinte a barátainkká válnak és szurkolunk nekik, a karakterekből egy teljes személységet lehet kialakítani. Egy olyan, ami szinte minden emberbe megtalálható. Ezért van tökéletesen megírva. Mert a hibák ellenére, mindenki egy picit magáénak érzi az egész sorozatot, így lehet az igazán elragadó. És így maradhatott a Jóbarátok 16 évvel a befejezés után is a világ egyik legnépszerűbb sorozata.