Mostanában az internet világában (pláne a honlapkészítők között) túl nagy hangsúlyt kapott az a kérdéskör, hogy hogyan is lehet eljutni a Google első oldalára. Egyrészről ez teljesen érthető, hiszen az hogy első vagy tizedik helyen jön ki egy honlap, egy vállalkozás fennmaradását vagy bukását is jelentheti. Másrészről viszont mivel nagy igény van keresőoptimalizálásra rengeteg olyan cikket, oldalt lehet olvasni aki megpróbálja túldramatizálni, bonyolítani ezt a területet, nem beszélve azokról akik bődületes butaságokat írnak. A keresőoptimalizálás valójában nem a találati lista éléről, hanem a megbízhatóságról és információ dús oldalakról szól.

A Google igyekszik reprezentálni az online világban azt ami a való életben folyik. Ha valaki rákeres egy termékre, Ők igyekeznek azokat az oldalakat előnyben részesíteni akik azt a terméket nagy számban értékesítették, a weboldaluk megbízható, biztos partnerek, őszinték és korrektek.

Kiket keresnek a vásárlók a való életben?

Ha egy vállalkozás életére tekintünk, milyen követelményeknek kell, hogy megfeleljenek? Ha csak az értékesítést vesszük szigorúan és nem törődünk a jogi bla-blá-val egy vállalkozásnak kell lenni egy igényes, tiszta bemutatótermének, ahol az ember kedvére nézegethet, válogathat. Szakavatott, képzett alkalmazottak kellenek, akik adott esetben a lehet legmagasabb minőségű tájékoztatást kell, hogy nyújtsák a vevőnek. Kell rendelkezne megfelelő kapcsolati rendszerrel, nagy választékkal, esetleg raktárkészlettel, megbízható beszerzési forrásokkal, jó minőségű és jó árban lévő termékekkel. Megfelelő kommunikációt kell biztosítani a parterek számára és nem árt ha a szakmában is elismerik Őket. Így fog könnyedén eljutni az információ az adott vállalkozásról, hogy megbízható és érdemes Őket választani. Nos, nincs ez másképp az interneten sem!

Ugyan ezeket a szabályokat kell betartani, csak le kell fordítani az internet nyelvére!

Első lépés definiálni, hogy miről is szól a weboldal. Hogyan tudná, hogy egy helységben mit árulnak, ha az összes redőny le lenne húzva, nem lenne semmi kiírva, belépve senki nem fogadná Önt, semmilyen termék nem lenne kipakolva? Hát sehonnan. Egy honlap esetében meg kell jelölni a címet, az URL-t megfelelően kell kiválasztani, figyelemfelkeltő snipet-et írni és tényleg olyan tartalmat kell írni, ami a címnek megfelel (azaz kulcsszavakat el kell rejteni a szövegbe, szinonimákat kell használni stb.). Ez nagyon szigorú szabály a Google életében, hogy olyan tartalom jelenjen meg a weboldalon ami a címbe is szerepel. Való életbe mit szólna ahhoz, ha ki lenne írva nagy betűkkel valahova, hogy cipőbolt és miután belépett csak utána látná, hogy az a hely egy állatkert…Azt hiszem ez elég furi lenne! Ezért veszi ezt a Google nagyon szigorúan a bünteti nagyon súlyosan azokat a weboldalakat akiknél ez a kritérium nem teljesül vagy esetleg Cloakingot (amikor a felhasználónak más képet mutat egy weboldal mint a Googlebot-nak) használnak.

Ezek után olyan terméket, szolgáltatást kell árulni, amire van igény. Itt nem nagyon van mit magyaráznom, hiszen ha vásárol egy pólót ami 3 nap után szétfoszlik, elég valószínű, hogy onnan soha többé nem fog vásárolni. Sőt, mi több még az ismerőseinek is el fogja mondani, hogy ilyen rettenet boltot és anyagot még sohasem látott! Netalántán ennek még az interneten is hangot ad 1-2 csípős kommenttel vagy rossz értékeléssel.

Ha definiálva van az üzletpolitika, megvannak a megfelelő eszközök ahhoz, hogy egy lehetséges vásárlást könnyedén le tudjanak bonyolítani, elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció és marketing. Ha ez nincs meg egy vállalkozás meghalt. A telefont fel kell, hogy vegye, az üzenetekre válaszolni kell, az esetleges panaszokat a helyén kell kezelni, mindig kedvesnek kell lenni stb. Ezeknek az elvárásoknak az interneten is ugyan úgy meg kell felelni. Kommentekre válaszolni kell, üzeneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni, folyamatosan aktívnak és kedvesnek kell lenni. Ki akar egy mufurc, zsémbes embertől megvenni bármit is?

Ha már vállalkozása él, folyamatos és elégedett vásárlói kört tudhat magáénak, szigorúan tilos megfeledkezni arról, hogy naprakésznek és innovatívnak kell lenni! A világ felgyorsult, rohanó léptekkel változik, a vállalkozásnak is változnia kell, ha az igény úgy tartja. Egy középkori asztalos elég valószínű, hogy a mai trendek láttán elvérezne és nem tudná életben tartani a műhelyét. Ha ez triviálisnak tűnik, miért hanyagolja el a weboldalát? Az nem olyan fontos? Ma már minden, hangsúlyozom minden, afelé tendál, hogy az interneten elérhető, értékesíthető és akár kivitelezhető legyen! Minden! Be kell látni, hogy jelen kell lenni, aktívnak kell lenni és bizony folyamatosan fejlődni kell. Akárcsak a való életben! Összegezve, ha egy weboldalt folyamatosan, sokan látogatják, jó véleménnyel vannak róla, naprakész és esztétikus nagyon nagy valószínűséggel a Google előbb fogja kihozni a találati listán mint az keresőoptimalizált, agyonlinkelt, „szétkulcsszavazott”, „rommáSEOzott” weboldalt. Legyen megbízható, közkedvelt, teremtsen értéket és akkor biztos, hogy az internet is szeretni fogja!